Spis treści
📌 Plany CENDAS
Funkcje edycji elementów na planie można znaleźć na pasku narzędzi zarówno w widoku planu, jak i podczas przygotowywania planu.
➡️ Edytowanie wielu elementów
Aby przenieść jednocześnie wiele elementów na planie, kliknij ikonę strzałki u góry paska narzędzi, a następnie wybierz opcję Edytowanie wielu elementów.
Następnie zaznacz obszar, w którym chcesz edytować odpowiednie elementy. Po zaznaczeniu obszaru wybierz elementy, które chcesz przenieść. Możesz wybierać spośród zadań, rysunków, tekstów i obszarów. Możesz dowolnie je łączyć lub zaznaczyć wszystkie. Aby to zrobić, klikaj odpowiednie przyciski.
System wyróżnia kolorem elementy, które zostaną przeniesione w ramach bieżącego zaznaczenia. Następnie możesz przeciągnąć elementy i upuścić je w wybranym miejscu na planie.
➡️ Przenoszenie elementów
Aby przenieść element na planie, kliknij ikonę strzałki u góry paska narzędzi, a następnie wybierz opcję Przenoszenie elementów. Następnie kliknij odpowiedni element na planie i, przytrzymując przycisk myszy, przeciągnij go w wybrane miejsce.
➡️ Edytowanie elementów
Aby edytować element na planie, kliknij ikonę strzałki u góry paska narzędzi, a następnie wybierz opcję Edytowanie elementów. Następnie kliknij odpowiedni element na planie i wprowadź żądane zmiany. W przypadku pól tekstowych możesz zmienić tekst. W przypadku pomieszczeń, linii, strzałek i wielokątów możesz zmienić ich kształt, przeciągając niebieskie okręgi.
Innym sposobem edytowania elementów jest zaznaczenie ich prawym przyciskiem myszy.
Następnie otworzy się pasek boczny, w którym możesz edytować elementy. Możesz również dostosować rozmiar elementów, przeciągając niebieskie okręgi.
❗Ważne:
Na urządzeniach mobilnych działa to poprzez naciśnięcie i przytrzymanie elementu, który chcesz zaznaczyć.
➡️ Usuwanie elementów
Aby usunąć element z planu, kliknij ikonę kosza na końcu paska narzędzi, a następnie kliknij wszystkie elementy na planie, które chcesz usunąć. Wyjdź z trybu usuwania, klikając ponownie ikonę kosza lub naciskając klawisz Esc.
Jeśli usuniesz w ten sposób zadanie, dodatkowo potwierdź wyświetlony komunikat ostrzegawczy, klikając Usuń.
❗Ważne:
Po wykonaniu tej czynności zadanie — wraz z wszelkimi zarejestrowanymi już informacjami o jego realizacji, a także zawartymi komentarzami, obrazami itp. — zostanie trwale usunięte i nie będzie można go przywrócić.